Melkebua
I Melkebua får du kjøpt gårdsmelk fra vår selvbetjente melkeautomat. Gårdsmelka er dagsfersk, fyldig og rund i smaken, og det nærmeste du kommer iskald melk rett fra melketanken.
Du kan kjøpe flasker hos oss eller ta med selv noe du ønsker å ha melka i.
Beholderen bør ikke være høyere enn 30 cm, da blir den for stor for automaten.
Det er viktig å rengjøre beholderen godt før du tapper ny, fersk melk, slik at ikke holdbarhetsdatoen forringes.
Trygg og god melk
Melka vår er pasteurisert, men ikke homogenisert - noe som gjør at melka bevarer mer av sine naturlige egenskaper og smak. Pasteurisering er rett og slett varmebehandling av melk. Den varmes opp til 72 grader i 15 sekunder før den raskt blir avkjølt igjen. På denne måten blir melka fri for eventuelle skadelige bakterier og helt trygg å drikke.
Åpningstider:
Oktober - mars : Kl. 10.00 - 18.00
April - september: kl. 10.00 - 20.00
STENGT f.o.m 24.12-23 - t.o.m 01.01.24
Melkeautomaten tar kun kort. Andre varer kjøpes med VIPPS.
SELVBETJENT KJØLESKAP MED MEIERIPRODUKTER
I Melkebua finner du også et kjøleskap hvor vi selger egenproduserte meieriprodukter. Her kan du finne skummet melk, syrnet melk, yoghurt, fløte, rømme, smør, vaffelrøre, brunostkrem og til høytider også vanilje fudge. Vi har ikke nødvendigvis alle varene tilgjengelig hele tiden, men prøver å fylle opp etter hva vi klarer å produsere.
I kjøleskapet kan du også kjøpe kalde melkefalsker til å ha melka i, som du fyller i automaten.
Alle varene du finner i dette kjøleskapet er selvbetjent hvor du betaler med vipps til vippsbutikken vår. Har du ikke vipps, ringer du på en av oss på nummerne du finner i Melkebua.
Flaskene koster kr. 35 pr. stk og betales også med vipps.
HOLDBARHET PÅ MELKA
Melka smaker best før den er tre- fire dager gammel, men kan fint drikkes en uke etter tapping, så lenge den oppbevares kjølig. Holdbarhetsdatoen på melka finner du på tavla i Melkebua hvor du kjøper melk. Om du ønsker kan du selv bruke lapper som du finner i Melkebua og skrive og klistre på holdbarhetsdatoen på flaskene eller det du har valgt å ha melka i.
Skulle du ønske å kjøpe mange liter melk om gangen er det lettere å ringe oss på forhånd for å avtale, så slipper du å stå å fylle en og en liter.
HVA ER PASTEURISERING OG HOMOGENISERING?
Melka vår er pasteurisert, men ikke homogenisert - noe som gjør at melka bevarer mer av sine naturlige egenskaper og smak. Pasteurisering er rett og slett varmebehandling av melk. Den varmes opp til 72 grader i 15 sekunder før den raskt blir avkjølt igjen. På denne måten blir melka fri for eventuelle skadelige bakterier og helt trygg å drikke.
Melka du kjøper i butikken er homogenisert. Dette er en prosess hvor fettpartiklene i melka fortynnes og hindrer at fettet skiller seg fra resten av melka.
På Kilnes gård homogeniserer vi ikke melka, derfor ligger den fettrike delen av melka øverst i melkelaget når den står en stund i kjøleskapet.
Dette kan enten ristes inn i melka igjen eller fløtes av med en øse. Denne fløten er kjempefin å bruke i matlaging, men selv synes vi at melka blir ekstra god når fettet ristes inn i melka igjen.
Mengden fett i melka vil variere ut i fra hva kua spiser. Fettprosenten på gårdsmelka ligger mellom 4,2% og 5,2%.
Gårdsliv på flaske
- Som liten gårdsgutt fantes det knapt noe bedre enn en kopp fersk, iskald melk rett fra melketanken. Dette er et barndomsminne jeg setter høyt, og melka vår er nok det nærmeste du kommer dette minnet.
Den eneste forskjellen er at vi har varmet opp melka til 72 grader i 15 sekunder, også kalt pasteurisering. Dette betyr at melka er helt trygg å drikke, samtidig som vi bevarer den gode ferske smaken som kanskje også du har minner om. Oppskriften er enkel; kyr som har det godt gir rett og slett bedre melk.
Hilsen bonden, og 45 glade melkekyr.
Odd Magne Storflor