Nydelig Håndarbeid
På Kilnes Gård kan du finne mange ulike former for håndarbeid. Treprodukter i alle størrelser, fra små kopper til store benker. Vi dyrker lin som vi lager buketter og dekorasjoner av. Til jul finnes store håndlagde julenek, dørkranser i ulikt materialet og størrelser. Første torsdag i måneden på våren og høsten arrangeres strikkekafe på Stabburet. Kilnes Gård har til og med egen bunadsøm som kan hjelpe deg med alt innen Trønder- og Nord- Trønder bunad til damer. Se Kilnes Bunadsøm.
TREPRODUKTER
Dagfinn lager flotte treprodukter som kopper, dreide boller, kubbestoler, benker osv. Han lager også på bestilling om det er noe spesielt du er ute etter. Her finner du fine bruksting som også er fine gaver.
Han viser gladelig frem det han lager og slår gjerne av en prat. Ta kontakt med Dagfinn på telefon 464 75097 om du lurer på noe, eller send han en epost på: jstorfl@online.no
LIN
Lin har vært dyrket i Norge fra gamle tider. Det har vi begynt med igjen på Kilnes Gård. Foreløpig blir linen brukt til pynt som kranser, buketter, dekorasjoner o.l. På høsten når linen er moden holdes det kurs. Da bindes det kranser rett fra åkeren, (om været tillater det). Ta kontakt om du ønsker kurs.
En gang var dyrking av linplanter en del av gårdsdriften. Det finnes konkrete funn av lin som er bortimot 2000 år gamle, ja noen drister seg til å mene så langt tilbake som 25000 år.
På latin betyr lin Linum usitatissimum «det svært nyttige».
Lin er vanlig i mange land og kan brukes til mangt. Det er en plante som kan dyrkes i de kjøligere strøk, og burde derfor være helt naturlig å dyrke her i Norge. Men slik er det dessverre ikke. Den dyrkes ikke på så mange plasser i Norge lenger. Lin er vakkert og blankt - det kan farges, det kan brukes til mat som frø eller olje, dyrefor som rester etter oljeproduksjon, tapeter, til tekstiler i mange kvaliteter, sengetøy, duker - damaskduker er ofte av lin -, håndklær eller som byggemateriale til armering, og kokt som linolje til maling. Den kan brukes som medisin eller for å regulere visse funksjoner i kroppen.
Produksjon av lin er en tradisjonsrik virksomhet. Linen må gjennom mange prosesser før ferdig produkt. Mange utrykk blir brukt (dyrke, røyte, bråke, skake, hekle og spinne). Linet blir rykket opp med rota, brugder ble lagt til kjerv og frøet tatt ut, linkjervene ble lagt i vanndam med rister i bunn, de ubrukelige delene av strået ble ødelagt, de lå i vannet og råtnet og luktet, linkjervene ble tørket, linfiber og stry ble banket ut i felles dugnad, man kunne bråke og skake, linet ble spunnet og hespet, så bløytet og kokt for å få det hvitt, til slutt vasket og bleiket i sola før veving og/eller sying.
På Kilnes Gård rykker vi opp linet ved rota og bruker linet omgående i kranser eller dekorasjoner. Det er lettere å drive med linet da. Tørke gjøres produktet ferdigstilles, ved å henge fra taket e.l., ikke inntil en vegg, da den fort kan mygle.
Kilnes Gård lærer stadig noe om lin- så kanskje en dag blir det også laget og solgt nytteprodukter av lin fra gården??



Kurs
Linkurs
Når linet blir modnet i august/ september holdes det linkranskurs på Stabburet i 3. etg. på Kilnes. Da plukker vi linet rett fra åkern (hvis været tillater det). Du kan lage en rundkrans eller en hjertekrans.
Kurset koster 650 kr- inkl. materialet og noe å bite i. Ta konatkt, hvis det er av interesse.
Kranskveld
Før jul i november/begynnelsen av desember kan du lage deg din egen dørkrans. Vi møtes til en sosial kveld med god førjulsstemning i 3. etg. på Stabburet på Kilnes. Det tilbys ulikt materialet, alt ettersom hva du ønsker lage. Gran, kongle eller havre krans, i tillegg til forskjellig fin pynt om ønskelig.
Kvelden koster 650 kr inkl. materialet og noe å bite i. Ta kontakt, hvis du er interesert.
Bunadkurs
Sigrun Storflor som driver Kilnes Bunadsøm holder bunadkurs på Stabburet på Kilnes Gård når høsten setter inn. Kurset er lagt opp til at du kan sy deler av bunaden din selv, med inntil 30 timer veiledning av kursholder.
Ta kontakt med Sigrun Storflor hvis du vil ha mer informasjon på telefon; 954 14 130 eller på epost: jstorfl@online.no